Hvordan skal bilens motor plejes?

Læs med herunder, og få svar på spørgsmålet

Spørgsmål om
bilens motor

Motor

Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til motoren?

En moderne bilmotor er kostbar og kræver forkælelse. Derfor skal man være opmærksom, hvis bilen pludselig lyder, lugter eller agerer anderledes. Motoren er bilens "hjerte", og derfor skal du altid sørge for, at din motor er i ordentlig stand. Der er en del ting, du skal holde styr på for at sikre, at din motor altid starter uden problemer. Dette kræver professionelle og uddannede automekanikere, som ikke går på kompromis med kvaliteten.

Du skal blandt andet:

  • Jævnligt skifte tandrem
  • Skifte motorolie hyppigt
  • Tændrør og topstykke skal være i orden
  • Katalysator og kilerem skal være i orden
  • Benzinpumpe og brændstoftilførsel skal være i orden

Motorolie

Hvorfor skal jeg skifte motorolie?

Du skal skifte motorolie for at forlænge levetiden på din motor. Derudover undgår du tidlig svigt af motoren, og du får en mere effektiv motor. En tommelfingerregel er, at jo tungere dit køretøj er, jo oftere har det brug for olieskift i motoren. Den gennemsnitlige person vil hurtig gå glip af vigtige tegn på olieskift, men professionelle automekanikere bemærker det før problemet udvikler sig.

Professionelt olieskift i motoren indebærer ofte et tilbud på flere services som væskeopfyldning, vinduesvask, filterkontrol og meget mere. Det øger derfor værdien i at få gjort det af professionelle.

Hvor tit skal jeg kontrollere oliestanden?

Som udgangspunkt er det en god ide at tjekke for hver 10.000 kørte kilometer.

Hvilken olie skal jeg selv vælge?

Det har til stor fordel at tjekke instruktionsbogen, da det ofte er bedst at bruge olie af samme kvalitet som beskrevet i instruktionsbogen. Jo ældre din bil er, jo mere olie bruger den. Derfor er det også vigtig at holde øje med oliestanden.

Hvad sker der hvis jeg ikke skifter motorolie?

Hvis du ikke skifter motorolien, vil olien generelt set blive tyndere, og din motor vil hurtigere blive slidt. Derudover bliver din brændstoføkonomi forringet, og din bil vil køre kortere på literen, og CO2-udslippet øges. Du kan sagtens selv skifte motorolie. Du skal ind under bilen, hvilket kan være besværligt, hvis du ikke har en lift eller en grav. Du kan med stor fordel kontakte din automekaniker og få hjælp der. Skift af motorolie ligger i den billige ende, i forhold til vedligeholdelse.

Hvordan kontrollerer jeg oliestanden?

Inden du måler oliestanden, skal du sikre dig at bilen står plant og har stået stille i 5-10 min. Dette gøres for at sikre at olien er løbet tilbage ned i bundkaret.

Derefter er fremgangsmåden således:

  1. Åben motorhjelmen og find oliepinden
  2. Træk oliepinden op, og tør aflæsningsmærket af med en klud
  3. Stik pinden tilbage i olien, og træk den op igen
  4. Du kan nu på aflæsningsmærket se oliestanden. Oliestanden skal være mellem MIN og MAX markeringerne.

Hvis olien er tæt på MIN-mærket kan det være en god ide at påfylde lidt olie. Fyld dog aldrig så meget olie på at det ligger over MAX-mærket, da det kan skade motoren.