Hvilken funktion har den?

Hvilken funktion har udstødningen, og hvad skal man være opmærksom på?

Spørgsmål om bilens udstødning

Udstødningen

Hvilken funktion har min udstødning?

Din udstødning har til opgave at lede de giftige stoffer om bag i bilen, og herefter ud af udstødningsrøret. Hvis din udstødning er i stykker, risikerer du at få giftige gasser ind i kabinen. Hvis din bil larmer, når du kører i den, skyldes det oftest hul i udstødningen. De fleste moderne udstødningsrør er lavet af rustfrit stål. Det betyder dog ikke, at de ikke kan ruste, blot at det tager længere tid, før rusten tager til.

Hvordan forlænger jeg udstødningens levetid?

Der er flere måder at forlænge levetiden for din udstødning:

Pulverlakering
Pulverlakering er en af de bedste løsninger til beskyttelse mod rust. Udover at beskytte mod rust opnår man også et flot og renset udstødningsrør. Dette kan dog kun gøres af fagfolk, da det kræver specialudstyr.

Forkromning
Mange nye biler leveres allerede med forkromning, ellers kan det påføres. Det giver et flot og skinnende udseende og giver samtidig en beskyttende effekt. Forkromning kræver også specialudstyr.

WD-40
WD-40 beskytter også mod rust. Det er dog ikke ligeså holdbart og skal gerne gøres hvert halve år for at opnå den ønskede effekt. WD-40 kan påføres derhjemme.

Hold altid øje med dit udstødningsrør, og sørg for at pleje det lidt af gangen, så du slipper for at skulle igennem den helt store behandling. Spørg dit autoværksted om gode råd til vedligeholdelse af udstødningsrøret.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved min udstødning?

Motorstøj
Hvis din motor larmer meget kraftigt, er der højest sandsynlig noget galt med din udstødning.

Raslende larm
Hvis du oplever en vedvarende raslende larm fra motoren, mens du kører, skyldes det højest sandsynligt, at din katalysator svigter. Katalysatoren er en af de dyreste elementer i udstødningssystemet og skal skiftes med det samme, da det er en belastning for miljøet.

Utætheder
Hvis du mærker flere vibrationer, mens du kører, kan der være utætheder i dit udstødningsrør. Det kan dog både være en revne og et hul. Hvis det er et hul, vil du også kunne høre en rumlen.

Hvordan ved jeg om der er hul i min udstødning?

Hvis der enten er en revne eller et hul på din udstødning, er du ikke i tvivl. Bilen vil begynde at larme besynderligt meget. Hvis du mangler en nødløsning, kan du lappe revner med et lappesæt fra Bilka. Hvis der kommer revner eller huller i din udstødning, skal du tjekke, hvorfor det er kommet. Hold godt øje med rustpletter omkring udstødningen, så du undgår revner.

Rust på udstødningen

Hvordan fjerner jeg selv rust på min udstødning?

Ståluld og sæbevand
Hvis det kun er en lille smule rust du kan se på dit udstødningsrør, burde det kunne forsvinde med ståluld og sæbevand. Kør i cirkelbevægelser og gør det kun steder på udstødningen, der ikke er synlige, da det kan give synlige ridser.

Eddike
Hvis din udstødning er forkromet, og du er bange for at ridse den, kan du bruge eddike. Den hvide slags eddike siges at være den bedste til at fjerne rust med. Syren i eddiken gør, at rusten opløses uden at metallet i udstødningsrøret tager skade. Du kan bruge en gammel, men REN klud. Læg kluden i blød i eddiken, og læg kluden på udstødningsrøret og lad den sidde så længe som muligt. Når det har siddet den ønskede tid, og resultatet er godt, tager du kluden af og vasker efter med en ren opvredet klud.

Cola
Det næstbedste at fjerne rust med er cola. Fosforsyren i colaen gør, at rusten forsvinder uden at skade metallet. Det bedste resultat kommer, hvis du piller selve udstødningsrøret af og ligger det i cola i 1-2 dage. Ellers lader du det ligge, så længe tiden tillader, og tager det op, når du synes resultatet er opnået. Skyl herefter udstødningen og sæt det på igen.

Sølvpapir
Hvis ikke overstående virker, kan du samle en lille kugle sølvpapir og dyppe det i eddike. Herefter skrubber du på området med rust. Brug altid gummihandsker.

Partikelfilter

Hvornår skal jeg skifte mit partikelfilter?

Filteret skal skiftes efter et vis antal kørte kilometer. Dog spiller det også en rolle, hvilken bil man kører i. I bilens instruktionsbog kan du se, hvornår dit filter skal skiftes. Eolyse væsken skal påfyldes efter behov. Det skal dog ikke nødvendigvis påfyldes på samme tid, som filteret skal skiftes. Hvis du skal have eolyse væske på, viser din bil typisk tegn på det i displayet.

Hvad hvis jeg ikke fylder væske på?

Hvis ikke du fylder væske på efter behov, begynder partikelfiltret at sode til og kan have alvorlige skader for din bil.