13.10.2017

LYGTETEKNOLOGIEN DER I SIDSTE ENDE KAN REDE LIV

Nyt LED-lys fra Ford skal være med til at øge sikkerheden. 

FORD HAR FOKUS PÅ FORLYGTERNE

Nyt LED-lys er noget de fleste sætter pris på. Hvad end du bruger det som argument for, hvorfor din bil er lige det federe end naboens, eller det er noget du har bestilt fordi du går op i den nyeste teknologi.

Nyt LED-lys er noget de fleste sætter pris på. Hvad end du bruger det som argument for, hvorfor din bil er lige det federe end naboens, eller det er noget du har bestilt fordi du går op i den nyeste teknologi. Dog er der også rigtig mange der som sådan ikke tillægger det noget betydning og som ikke ved hvad den nyeste lysteknologi har at sige – specielt i forhold til sikkerhed.

Ford har derfor valgt, i ordenes bedste betydning, at slå et slag for forlygterne. Det man skal lægge mærke til er, at det ikke blot er designet der er blevet fornyet, men også teknologien. De sidste 100 år er der sket en hel del med lysteknologien og sammenligner man lyset fra en Ford Model T fra 1908 og en splinterny Mustang er forskellen ikke til at komme udenom, hvilket også er demonstreret på billedet herunder.

Ford forlygter

Michael Koherr er forsker og ingeniør i lysteknologi hos Ford, og han udtaler følgende: ”Vi er kommet ud af den mørke tidsalder. Hvad angår lysteknologi… det er utroligt, hvor stor forskel ændringerne har på sikkerhed og komfort”.

Før i tiden skulle folk der havde købt en Model T først tænde for acetylen lamperne for at få lys på deres bil, og uanset hvad, lyste de slet ikke nok til at kunne se tilstrækkeligt i mørket. Den dag i dag har man udviklet lys der automatisk tilpasser sig bilens fart, vejens omgivelser og på samme tid følger rattets bevægelser. Derudover vil de objekter man skal se, gradvist komme til syne i mørket, da man hos Ford har udviklet det således at lyset gradvist bliver svagere og fader ud ved lyskeglens ende. På denne måder giver de nyudviklede teknologier bilisterne mulighed for at have bedre overblik på mørke veje og dermed også få mere opmærksomhed rettet mod omgivelserne.

Netop nu, er Ford ifølge Michael Koherr i gang med at udvikle et system, som skal hjælpe føreren af bilen til at blive mere opmærksom på eksempelvis fodgængere, cyklister og større dyr. Dette gøres via et infrarødt kamera som altså opfanger disse i bilens omgivelser.

Det er altså tydeligt hvor meget lysteknologien bidrager til både førerens og omgivelsernes sikkerhed.