Beskatning af fri bil

Beskatning af fri bil

Firmabil og beskatning af biler er:

Få svar på beskatning af fri bil og find din nye firmabil hos os

Hvad er en firmabil?
En firmabil er en bil, som medarbejderen får stillet til rådighed af sin arbejdsgiver. Det er din arbejdsgiver, der betaler for bilen og du kan gøre brug af bilen både arbejdsmæssigt og privat. Benytter du firmabil til privat kørsel, skal du betale skat af den fri rådighed, det er dog underordnet, hvor mange km du kører i bilen årligt i private sammenhænge, da skatten forbliver den samme uanset antal kørte km.

Firmabiler beskattes ved at ens almindelige løn forhøjes kunstigt med bilens beskatningsgrundlag – dermed er det ikke selve beskatningsgrundlaget der skal betales i skat, men derimod skat af beskatningsgrundlaget.

Hvad koster det mig i skat om måneden?
Renault Megane ST 1,5 DCi Zen inkl. metallak vil koste 4.785 kr. pr. måned i skat, hvilket betyder, at beløbet lægges oven i din skattepligtige indkomst. Såfremt du betaler topskat vil du højst sandsynligt betale 60 % af beløbet, som i dette tilfælde svarer til omkring 2870 kr. netto månedligt. Sammenligner man køb af firmabil med køb af ny privat bil, er driftsomkostningerne ikke højere end en privat bil, hvis du medregner udgifter til reparationer, forsikringer og vedligehold m.m.


Udgifter du ikke bliver beskattet af.
Driftsmæssige udgifter ved brug af din firmabil er indeholdt i den skattepligtige værdi, og din arbejdsgiver kan afholde sådanne udgifter, uden du beskattes yderligere. Det er udgifter, der kan betegnes som ordinære driftsudgifter, f.eks. dine udgifter til benzin/diesel, forsikringer, vægtafgift, ejerafgift samt reparationer og vedligeholdelse, herunder kør-videre-produkter såsom olie, vask, sprinklervæske mv.


Hvad skal du selv betale eller beskattes af særskilt?
Udgifter til garage, parkeringsafgifter, færgebilletter, biltog, motorvejs- og broafgifter samt indkøb af f.eks. skiboks, barnestol og lign. er ikke udgifter af driftsmæssig karakter og er derfor ikke indeholdt i den skattepligtige værdi. Hvis din arbejdsgiver afholder sådanne udgifter, er der tale om et skattepligtigt gode, som skal beskattes særskilt.


Er du i tvivl om en firmabil kan betale sig?
Spørgsmålet om, hvorvidt det kan betale sig at have firmabil eller ej, kommer helt an på, hvor mange km. du kører årligt. Kører du mange km. årligt privat, vil det være langt mere fordelagtigt at gøre brug af firmabil, især hvis de samlede omkostninger er højere end bilens værdi, som du beskattes af.

Kører du derimod kun få km. om året privat, men bruger hovedsageligt bilen i dit arbejde, vil du drage større fordel af, at benytte egen bil til erhvervskørsel fremfor firmabil. Ved at gøre brug af egen bil i erhvervsmæssige sammenhænge, har arbejdsgiver mulighed for at udbetale befordringsgodtgørelse, også kaldet km. penge. For at kunne modtage befordringsgodtgørelse, skal bilen være indregistreret i brugerens eget navn eller ægtefælles, er bilen leaset, er de samme regler gældende.

Prøv FDM beregner: http://www.fdm.dk/biler/bilkoeb/firmabil-eller-egen-bil

Vores flåde afdeling sidder lige nu klar til, at hjælpe dig videre i en ny firmabil.

Telefon: 70 100 120
Mail: fleet@autohuset-vestergaard.dk
Volvo Business lease Opel firmabil

Mini FAQ omkring beskatning og firmabil

Vi har valgt tre spørgsmål som vi hører ofte.
Hvilke egne udgifter har jeg?

Egne udgifter til firmabil, som ikke indgår i den skattepligtige værdi, da de ikke anses som driftsmæssig karakter:

 • Parkeringsplads og parkeringsafgifter
 • Færgebilletter og biltog
 • Motorvejs- og broafgifter
 • Skiboks, barnestol og lign.

Hvilke udgifter er der?

Udgifter til firmabil, som er af driftsmæssig karakter og kan afholdes af arbejdsgiver:

 • Benzin/diesel
 • Service og vedligeholdelse
 • Forsikringer, vægtafgift og ejerafgift
 • Olie og sprinklervæske

Hvad betyder skattepligtig værdi ?

Den skattepligtige værdi af fri bil afhænger af bilens pris og alder:

 • Skatten af fri bil beregnes altid af en værdi på mindst
 • 160.000 kr.
 • På årsbasis vil skatten derfor mindst være 40.000 kr. +
 • miljøtillæg.
 • Tre år gamle biler, sættes til salgsprisens værdi.