Operationel eller finansiel leasing

Hvilken finansiering er bedst til dit behov?

Når du har besluttet dig for at lease en ny varebil, skal du finde ud af, hvilken type leasing der er smartest i forhold til din situation. Der er som udgangspunkt to muligheder, som du skal vælge mellem: Operationel eller finansiel leasing. Her er forskelle, fordele og ulemper ved de to modeller:

Operationel leasing

Her er leasingbilen et stykke værktøj, som man lejer. Service og vedligehold er som udgangspunkt altid inkluderet, ligesom udskiftning af dæk ofte vil være det. Med andre ord slipper du for alle de bekymringer, som der ellers kan være ved at eje en bil. Forhandleren eller leasingselskabet står for driftsudgifterne gennem serviceaftalen – du skal egentlig bare selv afholde udgifterne til benzin eller diesel.

I operationel leasing betaler man et fast beløb hver måned i de tre til fem år, som aftalen løber, og man afleverer bilen tilbage, når tid er. Både førstegangsydelsen og alle efterfølgende ydelser kan trækkes fra i skat.

Du har altså høj budgetsikkerhed med operationel leasing, da der ikke pludselig kommer uforudsete udgifter i forbindelse med brugen af varebilen.

Regnskabsmæssigt skal operationel leasing optræde som en driftsomkostning i resultatopgørelsen. Det betyder, at man opnår fradrag for sine leasingudgifter i takt med, at du betaler de månedlige ydelser.

KONTAKT ERHVERVSKONSULENT

Finansiel leasing

Med finansiel leasing er der i udgangspunktet bare tale om en regnskabsmæssig lejeaftale, hvor man optimerer på firmaets likviditet. Det minder næsten om at låne pengene til en ny varebil i banken. Her svarer den månedlige ydelse til en afbetaling på et køb.

Regnskabsmæssigt skal en finansiel leaset bil behandles som et aktiv. Det betyder, at firmaet skal bogføre den finansielt leasede bil som et aktiv og en forpligtelse for det samme beløb. Forpligtelsen, der består af de fremtidige leasingydelser, skal tilbagediskonteres over aftalens løbetid, så man justerer de fremtidige udgifter til den værdi, at de ville have i dag. Forpligtelsen skal altså regnskabsmæssigt behandles ligesom et almindeligt lån med løbende ydelser som fradrag og en beregnet rente, der skal bogføres i resultatopgørelsen. Skattemæssigt vil bilen indgå i din driftsmiddelsaldo, og den kan kan afskrives med 25 procent årligt.

Firmaet bærer også risikoen for restværdien, når aftalen udløber, og det kan derfor blive både dyrere og billigere, end man som udgangspunkt havde forventet – alt afhængigt af hvordan brugtbilsmarkedet ser ud på det tidspunkt, hvor leasingperioden udløber.

Som udgangspunkt er service og vedligehold af bilen ikke inkluderet, men man kan også indgå en servicekontrakt, så man ikke får en ekstraregning, hvis der eksempelvis kommer en bule i bagdøren.

KONTAKT ERHVERVSKONSULENT

Det syntes vores kunder