Hvad betyder?
Forklaring om biludstyr 

Det er ikke altid nemt at finde rundt i biludstyr, derfor har vi lavet nogle videoer, der forklare hvad f.eks. "BLIZ" eller "CTA" er.  

Hvad betyder?
Forklaring af biludstyr

AV TV, en nem og enkel måde at få viden om biludstyr eller funktioner

Du kender det måske selv, du har netop været ude hos en forhandler og prøvet en bil. Sælgeren forklarede en masse ting om bilen – ”Den her fede bil har ”BLIZ”, ”CTA”, ”AKTIV FARTPILOT” og så videre. Når du kommer hjem, så er du stadig lidt i tvivl om, hvad præcis alt det smarte udstyr kunne eller gjorde for dig.

Vi har derfor lavet en bunke videoer, der alle sammen forklare i dybden, hvad betydningen er. Hvis du er i gang med at søge efter en fabriksny eller brugt bil, så kan denne video FAQ, måske også gøre dit valg lettere.
Sidder du med et spørgsmål som du ikke kan finde en forklaring på, så kontakt os endelig også selvom du ikke har købt eller overvejer at købe bilen hos os. Indenfor vores udvidet åbningstider, er vores chat åben. Her kan du altid stille spørgsmål, da vi, i forholdt til mange andre, har rigtige bilfolk siddende på chatten.

Hvad betyder Aktiv fartpilot

Vi skal helt tilbage til 1958 for at finde den første bil med fartpilot, dengang var ”piloten” helt mekanisk. I dag er den computer og radar styret. ”Aktiv fartpilot” eller ”Adaptiv fartpilot” er som navnet antyder et system, der helt kan overtage kontrollen over bilens hastighed og selv sætter farten op eller ned. Fartpiloten ”ser” via en radar, og selvom det lyder super high-tech, så er det virkelig enkelt for dig. Du starter med at vælge den ønskede afstand til de forankørende biler og sætter herefter den maksimale hastighed. Nu vil bilen selv overholde farten og sænke den, såfremt en forankørende kører langsommere end dig. Pendler du dagligt mange kilometer, så er en aktiv fartpilot næsten et must-have.

Aktiv fartpilot kan du som ofte få som en fabriks-monteret mulighed, så husk at spørg om den bil du kigger på, kan fås med aktiv fartpilot.

Hvad er et Head Up Display (HUD)

Head up display kan forklares ganske simpelt som en skærm, der er placeret således, du kan holde hovedet oppe. Skærmen som alt efter bilfabrikant, kan vise navigation, hastighed, vejskilte mv. vises i de dyrere biler i forruden, via en lille projektor. I billigere biler er skærmen placeret mellem rattet og bilens forrude. Ofte er den skjult, når bilen er slukket, men kommer til syne så snart bilens startes. Ideen og tanken bag et ”head up display” er, udover wow-faktoren også sikkerheden.

Prøv at tænk over, hvor meget du kigger ned på dit instrumentbræt næste gang du kører i din bil – du vil blive overrasket. Head up display’et minimere den tid og du vil have et større fokus på vejen.

Hvad betyder BLIS?

Blind Spot Information Systemet, eller i daglig tale ”BLIS”. BLIS er et af de nyere sikkerhedssystemer, som giver dig besked, når en bil befinder sig i dine blinde vinkler. BLIS hjælper dig altså med at holde øje med de andre trafikanter, dét er i særdeleshed smart i byer, hvor der ofte er tæt trafik. På motorvejen giver BLIS dig også besked, når en bil overhaler dig – både uden- og indenom. Beskeden eller alarmen som BLIS giver dig, er ofte en lille lampe, der lyser gult eller rødt og er placeret ved sidespejlene.

Selvom BLIS er super effektivt, så kan du altså ikke helt undgå at orientere dig via bilens spejle, det er jo stadig dig som bilist, der har ansvaret.

Biler der fås med BLIS er f.eks. Volvo XC60, Peugeot 3008 og Renault Espace.

Hvad betyder CTA?

Vi kender allesammen helt sikkert udfordringen – at bakke ud fra en parkeringsbås dagen før påske, på Bilkas parkeringsplads. Det er svært at orientere sig, og der bliver ved med at komme biler bagved. Her er det rart med systemet CTA. CTA står for Cross Traffic Alert. Dette system er et supplement til BLIS – ”Blind Spot Information System”. CTA træder i kraft, når du sætter bilen i bakgear og advarer dig om krydsende trafik. Systemet kan ”se” via sensorer, der sidder lige bagved bagdækkene på bilen.

Det er derfor vigtigt, at du ikke 100 procent stoler på CTA, da sensorerne først skal have et ordentligt udsyn. Så husk stadig at bruge dine spejle og bak stille ud fra parkeringsbåsen.

Hvad betyder ISOFIX?

Vi hører ofte ”ISOFIX, det skal vi nok have” – men hvad er det lige præcis, og hvad bruges det til? ISOFIX er en sammensætning af to ord - nemlig ISO og FIX. ISO er en forkortelse af ”International Organization for Standardization” og er derfor betydningen af en standard. FIX holder betydning i sig selv, men sammen med ISO er det standarden for, hvordan en autostol kan monteres nemt og sikkert.
ISOFIX er faktisk bare to bøjler, der er fastgjort i selve bilens karrosseri. Du finder dem imellem bilens sæde og sæderyggen, normalt er de monteret på bagsæderne. Disse to bøjler af metal kan du montere autostolen i, og så har du både øget nemhed og sikkerhed.

Så har I børn i autostols alderen, så er dette næsten et must-have.