Opladning af elbil eller plug-in hybridbil

Om ladestationer og ladebokse, hvor og hvordan

Opladning af elbil og hybridbil

Hvad skal du bruge for at oplade din elbil eller plug-in hybridbil?

Det første du skal tage stilling til efter du har købt en elbil eller en plug-in hybridbil er hvordan du vil oplade den. Nogle gange er du heldig at din arbejdsplads har installeret et antal ladebokse som du kan anvende og derved oplade din bil imens du arbejder. Er dette ikke tilfældet, kan du enten oplade din bil hjemme eller benytte dig af offentlige ladestationer.

Et af de absolut mest hyppige spørgsmål vi får er;
Kan man ikke bare bruge en almindelig stikkontakt til at oplade bilen?

Jo, det kan du godt. MEN, ifølge sikkerhedsstyrelsen er det en dårlig idé, at du bruger almindelige stikkontakter til at lade din bil. Helt enkelt, så er installationerne i dit hjem ikke dimensioneret til langvarige høje belastninger og der er dermed stor risiko for overophedning.

Derfor anbefaler vi at du får installeret en ladeboks i dit hjem. Det er meget forskelligt hvad disse koster og i nogle tilfælde følger de med den bil du køber. Hvilken boks du skal købe og hvad den koster, afhænger derfor af hvilken bil du har valgt.

En ladeboks er designet med det formål at lade din bil op modsat en stikkontakt. En stikkontakt er en løsning til boligprodukter såsom lamper, glattejern eller en kaffemaskine. Vælger du at koble din bil til en stikkontakt i hjemmet svarer det faktisk til at du sætter 180 mobiltelefoner til opladning i samme kontakt. Derudover er det også 60% hurtigere at bruge en ladeboks til opladning.

Hvordan installerer du din ladeboks?

I langt de fleste tilfælde vil en elektriker komme ud og installerer din ladeboks for dig. Selve installationsprocessen skal nemlig sørge for både din og din families sikkerhed, og at opladningen er så sikker som muligt. Ved at lade installationen ske af en professionel, sikre du dig også at den sker efter bilfabrikantens krav i henhold til garantien på bilen.

Opladning hjemme og/eller på farten

Langt de fleste vælger at oplade deres bil derhjemme ved hjælp af en ladeboks. Du kan med fordel sætte den til at lade inden du går i seng, så lader den natten over og er top klar til en ny dag når du vågner. Vælger du at lade din bil derhjemme betaler du strømforbruget til din egen faste el-leverandør. Der findes forskellige udbydere af ladebokse og abonnementer hertil, og det er helt op til dig hvilken udbyder du vælger. Vælger du eksempelvis Clever, fjernaflæser de dit forbrug til din ladeboks og fører hvert kvartal det beløb du har brugt, tilbage til din konto. Dette er dog forskelligt fra udbyder til udbyder.

Når du er på farten, kan du købe forskellige abonnementer der giver dig adgang til stort set alle ladere på din vej. Dem køber man oftest hos samme udbyder, sådan at du har alting samlet på ét sted. Hvis vi igen bruger Clever som eksempel, kan du købe et ladekort der giver dig adgang til mere end 1500 ladere fordelt over Danmark, Sverige og Tyskland.

Hvor kan du oplade din elbil eller plug-in hybridbil?

Der findes 5 forskellige ladestik til opladning af elbiler og det afhænger af hvilken bil du har, hvilket stik du skal bruge til at oplade dit batteri. Dog findes der kun en type stik til plugin-hybrid biler, nemlig et Type 2 stik. Alt afhængigt af hvilken bil du køber hos os, skal du være opmærksom på at den har ét af følgende ladestik;

  • CHAdeMO
  • Combo 2
  • IEC Type 1
  • IEC Type 2


Hvis du ønsker at se et kort over alle stationer til opladning hvor du også kan vælge din bils type af stik, så kan det findes på de enkelte udbyderes hjemmesider. Se det fx fra Clever her eller fra E.ON her.

Hvilket stik du skal bruge afhænger af den type bil du har købt, dog findes alle slags stik rundt omkring i landet og er tilkoblet de forskellige ladestationer.

Du kan lade din bil i stort set hele Danmark og der er en del forskellige hjemmesider og kort der kan hjælpe dig med at danne et overblik ud fra de forskellige udbydere på markedet:

  • Clever
  • CleanCharge
  • E.on

Hvordan foregår opladning af elbiler eller hybridbiler i udlandet?

Hvis du har en elbil eller en plugin-hybridbil og skal på tur til udlandet, så vil det være en god idé at læse med her, der er nemlig ikke et samlet kort over stationer til opladningen endnu. Det kunne eksempelvis være at du og din familie skal på ”kør-selv” ferie til Italien, Frankrig eller Spanien og derfor skal på en længere køretur ned gennem Europa. I dette tilfælde vil du med stor sandsynlighed ikke kunne benytte dig af dit abonnement hos eksempelvis E.on eller Clever. Nogle af udbyderne har ladestationer i Tyskland og/eller Sverige, men skal du længere end det, giver vi her et bud på hvordan du kan gribe det an.

For at få et bedre overblik kan du via din smartphone downloade forskellige apps der giver dig et overblik over dine muligheder. Ligesom i Danmark, er der i udlandet også en række forskellige udbydere af opladning. I de fleste tilfælde skal man oprette en konto hos dem for at kunne oplade, da der ikke er et internationalt samarbejde mellem de forskellige udbydere endnu.

Det er derfor en god idé at klarlægge din rute på forhånd og derefter finde ud af hvilke udbydere du kan benytte på lige præcis din tur. Derefter vil du skulle oprette en konto hos de respektive udbydere og så kan du komme trygt afsted. På den måde undgår du at holde et sted midt i Europa og ikke kunne oplade din bil.