Overvejer du en elbil

Læs med herunder og bliv klogere inden du vælger

Viden om elbiler

Hvad er en elbil egentlig, og hvad bør jeg vide inden jeg køber en?

Elbilen bliver mere og mere populær, på trods af, at stadig et begrænset antal danskere er i besiddelse af en på nuværende tidspunkt.

Ét af de spørgsmål vi ofte bliver mødt af er, om det kan svare sig rent økonomisk at købe en elbil. Det kommer selvfølgelig i høj grad an på hvilken bil du køber, hvilken du har i forvejen og hvordan du kører, om det kan svare sig for netop dig. Vores generelle erfaring er dog, at der i langt de fleste tilfælde vil være penge at spare.

Nogle elbiler er dyrere i anskaffelse end en tilsvarende brændstofdrevet bil. Men i og med at der bliver produceret og solgt flere elbiler og at teknologien hele tiden er i udvikling, bliver de fortsat billigere. Men det er som regel først når du decideret har bilen, at du for alvor kan spare penge. En større test lavet af CLEVER, Trafikstyrelsen og Energistyrelsen viser, at omkostningerne ved at have en elbil er langt lavere. I denne test deltog 200 biler kørt af helt almindelige danske familier fra forskellige steder i Danmark.

Hvis vi sammenligner med at tanke en normal brændstofdrevet bil, koster det altså kun det halve at lade en elbil op. Derudover kan det i mange tilfælde være billigere at have en elbil til service, samtidig kan det også være en del billigere at forsikre en elbil.

Har du styr på distancen?

Udover økonomien er det også en vigtig faktor, hvor langt du har behov for at køre uden at skulle oplade din bil. Den distance din elbil kører på én opladning er meget afhængig af den måde du kører bilen på. Det er derfor en god idé at vurdere dit kørselsbehov inden du beslutter hvilken elbil du skal købe. Dog er det blevet meget let at oplade din bil undervejs, da der hele tiden kommer flere og flere ladestationer i Danmark. Hvis du vil have et bedre overblik over netop hvor langt der er mellem de forskellige opladningsmuligheder kan du gøre det via dette kort over ladestationer. Det er heldigvis også sådan at batteriet i en elbil faktisk har godt af at blive ladet op hele tiden, det vi også kalder ”sjatladning”. Derfor skal du ikke være nervøs for at skulle lave en hurtigladning på din tur.

Typiske fordomme om elbilen

Det vi oftest hører er, at nogen mener elbiler forurener lige så meget som en almindelig brændstofdrevet bil, grundet den forurening der bliver udledt når strømmen bliver produceret. MEN, hvis vi sammenligner Trafikstyrelsens tal for, hvor meget CO2 en benzinbil udleder, og tal fra energinet.dk om CO2-udledning ved produktion af strøm, bliver der altså udledt 40-60% mindre CO2 ved at køre i en elbil.

Der er også blevet diskuteret vidt og bredt om, hvorvidt man kan holde varmen i en elbil om vinteren. Selve tvivlen er som sådan ikke uforståelig, da netop dette var et problem ved nogle af de ældre modeller. Men ved de modeller der sælges og produceres i dag, er det ikke længere et problem overhovedet.

Særlige kendetegn ved elbilen

Det største og absolut mest væsentlige kendetegn ved en elbil er dens elektriske drivlinje, bestående af en elmotor og et højvoltsbatteri, i stedet for den velkendte forbrændingsmotor og brændstoftank. Et højvoltsbatteri er det batteri i elbilen, som lager energien til at drive bilen frem. Det er altså ikke det samme batteri som det normale 12 eller 24 volts batteri, der i alle almindelige brændstofdrevne biler fungerer som startbatteri. Både i Danmark og resten af verden, er betegnelsen for en elbil EV (Electric Vehicle). Dog skal du også være opmærksom på andre forkortelser som eksempelvis BEV (Battery Electric Vehicle) og ZEV (Zero Emission Vehicle). Så, ser du nogle af disse forkortelser i forbindelse med den bil du har kig på, ved du at du har med en elbil at gøre.

Udenpå ligner de fleste elbiler enhver anden traditionel bil. Der er selvfølgelig nogle biler, der efterhånden kan genkendes alene på navnet – det kunne eksempelvis være en Tesla. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du kigge efter et særligt logo, der fortæller dig at det er en elbil. Logoet vil som ofte indeholde teksten; Zero Emission, Electric, DriveE eller bogstavet e eller E - et eksempel kunne være Nissans e-NV200 Evalia.

Ud over logoet, er der nogle mere fysiske kendetegn ved elbilen du ikke kan overse. Når du sætter nøglen i en elbil og drejer, vil du opleve at der næsten ingen motorstøj er. Faktisk er der nogle modeller der er decideret lydløse. Der er ingen udstødning og så er der et stik til opladning, der som ofte sidder bag ved det traditionelle tankdæksel. Til sidst, vil du i dit instrumentbræt finde en måler, der viser hvor meget strøm der er på dit højvoltsbatteri. Strækningen du kan køre i din elbil mellem opladninger, afhænger af størrelsen på batteriet i bilen.