Find svar om elbiler her

Elbilen bliver mere og mere populær, på trods af, at stadig et begrænset antal danskere er i besiddelse af en på nuværende tidspunkt. I Danmark kommer elbiler uden tvivl til at fylde rigtig meget på vejene, vi ser at flere og flere af vores kunder vælger en 100% elbil. Én af grundene til det, er at opladningsmulighederne bliver bedre. 

Da vi sælger biler fra hele 12 bilmærker, får vi flere og flere elbilmodeller i takt med at bilproducenterne lancerer bilerne. Alle vores bilmærker har nu én eller flere 100% eldrevet modeller i deres program. Den grønne omstilling som den danske regering ofte har på deres agenda, rummer selvfølgelig også elbiler. Deres visioner for fremtidens vognpark tæller et stor antal elbiler, hvilket er én af katalysatorerne for at vi ser alle de nye bilmodeller som rene elbiler.

Elbiler

Elbiler er helt simpelt en bil med et batteri

Hvordan fungerer en elbil ?

Det største og absolut mest væsentlige kendetegn ved en elbil er dens elektriske drivlinje, bestående af en elmotor og et højvoltsbatteri, i stedet for den velkendte forbrændingsmotor og brændstoftank. Et højvoltsbatteri er det batteri i elbilen, som lager energien til at drive bilen frem. Det er altså ikke det samme batteri som det normale 12 eller 24 volts batteri, der i alle almindelige brændstofdrevne biler fungerer som startbatteri. Både i Danmark og resten af verden, er betegnelsen for en elbil EV (Electric Vehicle). Dog skal du også være opmærksom på andre forkortelser som eksempelvis BEV (Battery Electric Vehicle) og ZEV (Zero Emission Vehicle). Så, ser du nogle af disse forkortelser i forbindelse med den bil du har kig på, ved du at du har med en elbil at gøre.

Udenpå ligner de fleste elbiler enhver anden traditionel bil. Der er selvfølgelig nogle biler, der efterhånden kan genkendes alene på navnet – det kunne eksempelvis være en Tesla. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du kigge efter et særligt logo, der fortæller dig at det er en elbil. Logoet vil som ofte indeholde teksten; Zero Emission, Electric, DriveE eller bogstavet e eller E - et eksempel kunne være Nissans e-NV200 Evalia.

Ud over logoet, er der nogle mere fysiske kendetegn ved elbilen du ikke kan overse. Når du sætter nøglen i en elbil og drejer, vil du opleve at der næsten ingen motorstøj er. Faktisk er der nogle modeller der er decideret lydløse. Der er ingen udstødning og så er der et stik til opladning, der som ofte sidder bag ved det traditionelle tankdæksel. Til sidst, vil du i dit instrumentbræt finde en måler, der viser hvor meget strøm der er på dit højvoltsbatteri. Strækningen du kan køre i din elbil mellem opladninger, afhænger af størrelsen på batteriet i bilen.

Hvordan fungerer en elbil

Sådan fungerer en elbil

Elbil vs benzinbil

Ét af de spørgsmål vi ofte bliver mødt af er, om det kan svare sig rent økonomisk at købe en elbil. Det kommer selvfølgelig i høj grad an på hvilken bil du køber, hvilken du har i forvejen og hvordan du kører, om det kan svare sig for netop dig. Vores generelle erfaring er dog, at der i langt de fleste tilfælde vil være penge at spare.

Nogle elbiler er dyrere i anskaffelse end en tilsvarende benzinbil eller dieselbil. Men i og med at der bliver produceret og solgt flere elbiler og at teknologien hele tiden er i udvikling, bliver de fortsat billigere. Men det er som regel først når du decideret har bilen, at du for alvor kan spare penge. En større test lavet af CLEVER, Trafikstyrelsen og Energistyrelsen viser, at omkostningerne ved at have en elbil er langt lavere. I denne test deltog 200 biler kørt af helt almindelige danske familier fra forskellige steder i Danmark.

Hvis vi sammenligner med at tanke en normal benzinbil eller dieselbil, koster det altså kun det halve at lade en elbil op. Derudover kan det i mange tilfælde være billigere at have en elbil til service, samtidig kan det også være en del billigere at forsikre en elbil.

FDM har en ganske fin side, hvor du nemt kan se forskellen på elbil vs benzinbil. Du kan se mere her.

elbil vs bezinbil

Test elbil vs benzinbil hos FDM

Book en elbil ekspert

Med VestergaardYOU, kan du book en af vores eksperter hos os eller hjemme hos dig selv.

hvor langt kører en elbil på en opladning ?

Udover økonomien er det også en vigtig faktor, hvor langt du har behov for at køre uden at skulle oplade din bil. Den distance din elbil kører på én opladning er meget afhængig af den måde du kører bilen på. Dertil så har rigtig mange bilmærker lanceret elbiler, hvor du har mulighed for at vælge en longe range version. Vælger du en long range, har du naturligvis mulighed for at køre længere. 

Det er en god idé at vurdere dit kørselsbehov inden du beslutter hvilken elbil du skal købe. Dog er det blevet meget let at oplade din bil undervejs, da der hele tiden kommer flere og flere ladestationer i Danmark. Hvis du vil have et bedre overblik over netop hvor langt der er mellem de forskellige opladningsmuligheder kan du gøre det via dette kort over ladestationer. Det er heldigvis også sådan at batteriet i en elbil faktisk har godt af at blive ladet op hele tiden, det vi også kalder ”sjatladning”. Derfor skal du ikke være nervøs for at skulle lave en hurtigladning på din tur.

 

Elbiler

Har du behov for at køre langt på en opladning, så vælg en long range variant.

Ladeløsning til elbiler fra Clever

Clever Unlimited er ubegrænset opladning til din elbil hjemme, ude og på farten. For en fast månedlig pris får du ubegrænset e-mobilitet og kan lade alt det, du vil hjemme på ladeboksen, ved indkøbsmuligheder, på arbejdet, på farten og langt motorvejsnettet

Hvor meget forurener en elbil

Hvor meget forurener en elbil faktisk?

Hvor meget forurener en elbil ?

Det vi oftest hører er, at nogen mener elbiler forurener lige så meget som en almindelig brændstofdrevet bil, grundet den forurening der bliver udledt når strømmen bliver produceret. MEN, hvis vi sammenligner Trafikstyrelsens tal for, hvor meget CO2 en benzinbil udleder, og tal fra energinet.dk om CO2-udledning ved produktion af strøm, bliver der altså udledt 40-60% mindre CO2 ved at køre i en elbil.

Der er også blevet diskuteret vidt og bredt om, hvorvidt man kan holde varmen i en elbil om vinteren. Selve tvivlen er som sådan ikke uforståelig, da netop dette var et problem ved nogle af de ældre modeller. Men ved de modeller der sælges og produceres i dag, er det ikke længere et problem overhovedet.

Du kan finde meget mere om hvor meget forurening en elbil udleder, under elbiler miljø. 

Fordomme om elbiler

Når vores kunder skal tage valget om hvorvidt de skal købe en elbil eller en almindelig bil, mener vi, at det er vores pligt at sørge for i er ordentligt og korrekt informeret. Da elbiler, i forhold til almindelige biler, er et forholdsvis nyt fænomen, vil vi her gøre op med sandheden i mange af de myter der er omkring køb af en elbil. For det er netop kun myter.
En elbil er ikke lige så sikker som en almindelig brændstofdrevet bil

Alle elbiler gennemgår de samme tests som almindelige biler. For eksempel har Renault Zoe scoret det maksimale antal stjerner i EuroNCAP’s kollisionstest og er dermed også kåret som den sikreste bil i dens størrelse. Denne test var ikke kun lavet blandt andre biler, men af alle biler generelt i den størrelse. Vi kan derfor konkludere at elbiler på alle måder er lige så sikre som almindelige biler.

Elbiler er dyrere i anskaffelse end almindelige biler

Som kunde koster det dig omtrent det samme at anskaffe en elbil som det ville gøre hvis du købte en almindelig dieselbil. Men, da elbiler hverken skal have foretaget dyre reparationer af motor eller gearkasse, eller skal have skiftet olie eller tandrem, er den op til 30% billigere i drift og vedligeholdelse. I nogle tilfælde kan du også være heldig at forsikringen på en elbil er billigere. Om som en ekstra bonus oveni hatten, skal man ikke betale grøn ejerafgift af en elbil.

Elbiler kan ikke køre ret langt på en opladning

Den vigtigste faktor for hvor langt en elbil kan køre på en opladning, er personen bag rattet. Rækkevidden afhænger nemlig også af hastighed og kørestil. Men lad os igen bruge Renault Zoe som eksempel: den kan nemlig officielt køre 210 km på en opladning. Statistikker viser, at den almene dansker (90% af befolkningen) ikke kører mere end 100 km på en dag, og det er derfor dit individuelle kørselsbehov, der sætter grænser, mere end det er bilen i sig selv. Får du installeret en ladeboks fra Clever hjemme hos dig selv, kan du altid lade din bil om natten og vågne til et fuldt batteri. 

Batteriet i en elbil holder ikke længe og det er desuden dyrt at skifte

Et almindeligt og moderne batteri til elbiler, eksempelvis en Lithium ion batteri, har en levetid på op til 8-10 år. Eller med andre ord, hvad der svarer til 150.000 km kørsel. Det kan variere fra producent til producent hvordan de håndterer spørgsmålet om batteriet. Men i de fleste tilfælde er det sådan, at man egentlig lejer batteriet af producenten, og skulle der opstå problemer så udskifter de det uden videre bøvl og problemer. Det betyder også, at gensalgsværdien af din bil i mange tilfælde vil være større end på en bil med en brugt motor.

Det er sjovere at køre en brændstofdrevet bil end en elbil

Hvis vi skal se helt nøgternt på denne myte, er det faktisk sådan at elbiler har meget mere avanceret teknologi end almindelige biler og den er oftest hurtigere ude af krydset end dieselbilen der holder ved siden af dig. Projektet ”test din elbil” viste også at 97% af de 1600 familier der havde testet en elbil, var yderst tilfredse med både ydeevnen og driften. Det er altså derfor mindst lige så sjovt at køre elbil som det er at køre i en almindelig bil. Derudover kan man også styre mange ting i sin elbil fra sin computer eller smartphone, samt få informationer og ladetilstanden.

Elbilen kan kun bruges som by-bil

Det skal ikke være nogen hemmelighed at elbilen er på hjemmebane i byen. Den hverken støjer eller udleder partikler i dens nærmiljø. Samtidig er den både hurtig og nem at køre. Men som tidligere nævnt hat de fleste elbiler en rækkevide på over 150 km og den er derfor også ganske oplagt som pendlerbil. Hvis du nu eksempelvis bor i Kolding, men arbejder i Vejle, eller har ca. 50 km på arbejde, klarer elbilen det uden problemer. Det er desuden også sådan at de fleste arbejdspladser efterhånden har laderstationer til rådighed. Hvilket leder os til den næste myte…

Der er ingen opladningsmuligheder for elbiler

Vælger du en elbil eller plugin-hybridbil, når du køber din bil her hos os, har du mulighed for at få installeret en ladeboks fra Clever hjemme. På den måde har du altid næste opladning lige ved hånden. Sammenlign din elbil med din smartphone. Ingen af dem har vundet guldmedaljen i at spare på strømmen. Men ligesom du altid sætter din smartphone i opladeren, når du kommer hjem for at sikre strøm, ligeledes vil du gøre med din elbil. Danmarks Tekniske Universitet har lavet en undersøgelse der viser os, at hvis du har en elbil med en rækkevidde på 120 km vil 90% af opladningerne kunne klares hjemme i privaten. 

Elbiler er blot en døgnflue, de er bestemt ikke fremtiden

Dette er den eneste myte vi ikke 100% kan afkræfte, men vi kan fortolke på den tendens der hele tiden udvikler sig i autobranchen. Stort set alle store bilproducenter tilbyder på nuværende tidspunkt en eller flere elbiler. Her tænker vi blandt andet på BMW, KIA, Renault og VW. Tager man her også vores miljø i betragtning, konkluderer vi at elbiler altså er fremtiden.

Det kan ikke betale sig at købe en elbil og det giver heller ikke mening

Lad os se helt sort/hvidt på det at anskaffe sig en bil, uanset type eller mærke – det har aldrig været et godt investeringsprojekt. Men som tidligere nævnt er en elbil ikke dyrere i anskaffelse, men den er langt billigere i drift. Lad os igen lave et regnestykke med Renault Zoe som eksempel;

En Renault Zoe med en rækkevidde på 150 km koster omtrent 50 kr. I opladning. Batteriet i denne model har nemlig en kapacitet på 22 KW og det koster rundt regnet 2,20 kr. Pr. kW/t at oplade batteriet, inklusiv lidt transmissionstab ved opladning er kilometerprisen herved 33 øre. Vælger man derimod en tilsvarende benzinbil, der kører 15 km/l, vil prisen for at køre 150 km med de nuværende benzinpriser være omtrent 120 kr. eller 1,25 kr. – det er altså næsten fire gange så dyrt. Kører man i en dieselbil med en meget god brændstoføkonomi – det kunne eksempelvis være 22 km/l i gennemsnit, koster det med en literpris på 11 kr., 75 kr. at køre de 150 km. – altså 50 øre pr. km. Det kan altså derfor på mange måder betale sig at købe en elbil.