Står du overfor dit første bilkøb?

5 gode råd til køb af din første bil

Det første bilkøb kan være en større mundfuld og fyldt med en masse spørgsmål. Dem forsøger vi at besvare her.

Skal du købe din første bil? Det er vi klar over kan være en stor beslutning – og måske også en stor begivenhed i dit liv? For ja, for nogle er det peace-of-cake og en helt almindelig ting på to-do listen. Men har du lidt sommerfugle i maven og sat et kæmpe kryds i kalenderen, så forstår vi dig godt! At købe en bil, og endda sin første bil, det er specielt! Derfor vil vi gøre det så let og gennemskueligt for dig som muligt, således du kommer godt fra start, med denne guide til at komme godt i gang.

Oversigt over de 5 gode råd: 

Klik for at læse mere

 1. Behov
 2. Budget
 3. Køb eller leasing af nye biler
 4. Forsikring
 5. Serviceaftale

1. BEHOV

Når du skal købe ny bil – og specielt den første – så er en af de vigtigste faktorer, hvis du spørger os, hvad dit behov er. Måske du søger en mindre bybil, en stor og rummelig familiebil eller noget helt tredje.

Biltype

Der findes mange forskellige typer af biler og forskellige faktorer, som de skiller sig ud på. Det kan fx være brændstoftypen. Der er de kendte benzin og diesel, men inden for de sidste par år er el og hybridudbuddet vokset, og det er bestemt en retning, der kan være værd at kigge efter. Igen, det afhænger af dit behov. Derudover er der også forskel på størrelsen; hatchback, sedan, stationcar, SUV og crossover er måske alle ord du er stødt på, i din søgen efter bil. De er med til at indikere størrelse og facon på bilen. Du har måske også krav til nogle af funktionerne bilen skal have – eller måske ikke skal have. Her er der også faktorer der spiller ind, i forhold til dit valg af bil.

Læs mere om størrelserne i de forskellige biltyper her.

 

SE NYE BILER SE BRUGTE BILER
Biltyper hos Autohuset Vestergaard
Benzin, diesel, el eller hybrid

Benzin og diesel er nok de mest kendte brændstoftyper, når det kommer til biler. Det er dem vi fleste kender, og ved hvordan virker. Du kører på tankstationen og fylder brændstof på - bum, så er det klaret. Der gælder mere eller mindre det samme for el og hybridbiler. Elbilen kan du også ”tanke” på flere tankstationer eller på de mange ladestationer, der finder. Har du en HEV, altså almindelig hybrid, så lader bilen selv, mens du kører. Har du en Plug-in hybrid, så har du også mulighed for, at lade den på en ladestation eller hjemme hos dig selv, hvis du ønsker at få monteret en ladeboks på din privatadresse.

Du har måske bemærket at dieslen altid er billigere end benzinen på tankstationerne og er måske derfor tilbøjelig til, at vælge diesel på baggrund af dette. Her skal du være opmærksom på, at dieselbiler er dyrere i grøn ejerafgift. Det vil ofte, mere eller mindre, give det samme, om du vælger benzin eller diesel på den front. I stedet bør du prøve at kører i en benzin og en dieselbil, for her vil du måske mærke forskel. For nogen har det betydning og for andre ikke. Dieselbilen kan være at foretrække, hvis du kører mange kilometer (over 20.000 km). Dieselbiler har også mere moment, så hvis du fx skal trække en campingvogn, hestetrailer, båd eller lignende kan det være en fordel. Benzinen kan være at foretrække, hvis du ikke kører mange kilometer (under 20.000 km om året). Her afhænger valget af dit kørselsbehov.

Overvejer du en el eller hybrid bil, så bør du kigge på dit kørselsmønster, og vurdere om det giver mening for dig. Elbilerne er opgivet med et antal kilometer de kan køre på en opladning, så er dit primære kørselsforbrug at køre på arbejde, og du arbejder og bor i byen, så kan en elbil være det oplagte valg. Her får du ofte også en fordel, når det kommer til parkeringspladser – ladepladserne er oftere ledige og reserveret til dem, som skal lade. Overvejer du om en hybrid eller plugin hybrid er noget for dig, så vil den ofte passe til et kørselsmønster, der kører meget bykørsel og her kan benytte el delen, men også har brug for at kunne kører længere strækninger, hvor der er en benzin/diesel motor til at hjælpe.

LÆS MERE OM EL OG HYBRID

Størrelse

Hatchback, sedan, stationcar, SUV og crossover. Valget er mange, når det kommer til typer af biler, deres størrelse og rummelighed.

Kan man få en rummelig minibil? Måske. Det kommer an på, hvad rummelig er for dig. Hvis du skal kunne have en flyttekasse og en sportstaske i bagagerummet på en Ford Fiesta, så er det ikke helt urimeligt. Er rummelighed derimod for dig, at der skal være plads til en barnevogn og 2 børn på bagsædet, så er det en smule optimistisk.

Størrelse og rummelighed er altså en svær størrelse, da det afhænger af, hvad bilen skal rumme for DIG.

Selvfølgelig kan de deles ind i nogle kategorier:

 • Minibil, er ideel for dig, der nemt skal kunne komme rundt i en mindre bil, som også er nem at parkere. Den er til dig, der kører meget bykørsel.
 • Hatchback/sedan, er for dig, der prioriterer køreoplevelsen for dig som fører. Du foretrækker et mere sporty look af bilen, og har ikke behov for meget rummelighed og har et behov der kan dækkes ved fx at ligge sæderne ned, som man kan i de fleste hatchbacks og sedans.
 • Stationcaren er den ideelle familiebil for mange. Der er god plads i bagagerum, samt benplads til dem på bagsædet. Derudover er det også en foretrukken bil, hvis du kører meget og skal have plads og rummelighed.
 • SUV’en er ideel, hvis du har behov for meget plads, ønsker et stort udsyn, værdsætter komfort og kører på forskelligt terræn.
 • MPV’en er ideel, hvis du har behov for at være mange i bilen (fx 7 personer), har brug for meget plads og en bil, der er fleksibel.

 

Funktion

Tænk også over hvilke funktioner, der er nice-to-have og need-to-have. Er det fx altafgørende for dig, at bilen har navigation? Så skal du måske kigge efter en bil med Apple CarPlay eller Android Auto, hvor du får denne mulighed.

Ved du, at du kan komme ud for at skulle parallelparkere meget, og er det ikke en af dine spidskompetencer, så kan du også sætte en assistance funktion til at hjælpe med dette, på ønskelisten.

Men. For der kommer et men. Hav realistiske ønsker i forhold til dig budget. Og er du i tvivl, så spørg. Vi vil meget gerne hjælpe med at afdække dit behov og kan måske supplere med bedre løsninger, som fx den med navigationen. Ofte er Apple CarPlay/Android Auto med i nogle attraktive udstyrspakker og kan derfor en billigere løsning, i forhold til at købe en navigation.

Gear

Når det kommer til valget af gear, er det meget en smagssag. Kører du meget på motorvej og med potentiale for kø kørsel, så kan det være en aflastning og mere behageligt med et automatgear. Dette gælder også i byen, hvor der er mange igangsættelser. Det manuelle gear, kan give en mere sporty køreoplevelse og er ofte et billigere valg, når du skal købe bil.

Ny eller brugt

Er du i tvivl om din første bil skal være en helt ny eller brugt en af slagsen? Der er fordele og ulemper ved begge dele, og det er derfor en god ide at kigge på dit behov, som du måske lige har fået afdækket?

Men derudover, skal du fx også tænke på, hvor mange kilometer du kører.

Når du vælger en ny bil, får du:

 • Færre udgifter til vedligeholde
 • Ofte en bedre brændstoføkonomi, da nyere biler kører længere på literen
 • Ingen bekymringer omkring bilens stand
 • Mulighed for at sammensætte din drømmebil, fx i forhold til valg af farve, motor og geartype.

Når du vælger en brugt bil, får du:

 • Ofte et mindre værditab, da afskrivning bliver mindre end ved køb af ny bil
 • En mindre udbetaling
 • Ofte mere for pengene, da du ofte får en større model eller mere udstyr for pengene
 • Et større udvalg af modeller, da der også er udgåede bilmodeller at vælge mellem

Uanset om du vælger en ny eller brugt bil, har du mulighed for at købe den med finansiering. Ofte kan vi også konkurrere med det din bank kan tilbyde dig. Derfor anbefaler vi altid at tjekke begge dele.

SE NYE BILER SE BRUGTE BILER

2. BUDGET

Det er vigtigt, at du gør op med dig selv hvad du vil bruge af penge på bil, og hvad du har til rådighed hver måned, til en bil.

Når du køber en bil, er det ikke kun bilens pris, som er en del af budgettet. Du skal også tage højde for forsikring, grøn ejerafgift, service, vedligeholdelse og reparationer.

Det er en god ide at budgettere med service og skift mellem sommer- og vinterhjul. Dette kan man selv gøre eller man kan vælge en Serviceaftale.

LÆS MERE OM BILBUDGET

3. KØB ELLER LEASING AF NYE BILER

Der er fordele og ulemper ved både køb og leasing, så hvad du får det meste og bedste ud af, afhænger af dit behov.

At købe en ny bil, vil ofte være for dig, der ønsker at have den i flere år – som regel mere end 4 år. Det er også for dig, der kører mange kilometer og måske har svært ved at forudsige dit kilometertal. Andre fordele ved at købe en ny bil er, at du frit kan vælge mellem varianter og udstyr, det kan bedre betale sig med et køb, hvis du ønsker meget udstyr samt der er intet leasingselskab, du skal stå til regnskab for. Din bil, du bestemmer.

At privatlease en bil, vil ofte være for dig, der ønsker at skifte bil oftere – som regel inden for 3 år. Der er en mindre risiko ved at lease en bil, da du efter bindingsperioden har mulighed, for at stille den igen. Du vil heller ingen gæld have, da du betaler en månedlig ydelse hver måned. Derudover er der også en mindre 1. gangs ydelse, end når du køber en bil.

SE PRIVATLEASINGBILER

4. FORSIKRING

Ingen bil uden forsikring – i hvert fald ikke uden en ansvarsforsikring, det er nemlig en lovpligtig forsikring i Danmark, hvis du altså har en bil. Og det gælder uanset om den er købt eller leaset.  

Kaskoforsikring er frivillig, og den dækker de fleste skader og et eventuelt tyveri af bilen. Når du tegner en kaskoforsikring, kan du ofte vælge at tilkøbe en førerulykkesforsikring, som dækker personskader på føreren af bilen ved ulykker, hvor det er føreren selv, der bærer skylden.

Det vil sige, at den lovpligtige ansvarsforsikring dækker eventuelle skader på andre, kaskoforsikringen dækker skaderne på din egen bil. Førerulykkesforsikringen dækker så skaderne på dig selv.

En anden forsikring du også ofte kan vælge at tilkøbe, er en glasforsikring. Denne forsikring kan være en fordel at have, når der kommer skader på ens ruder, spejle eller lygter. Ofte er disse også dækket af kaskoforsikringen, men ofte er selvrisikoen også højere, end prisen på selve skaden. Dette kan betyde, at ens forsikring stiger og det vil derfor i sidste ende være dyrere.

5. SERVIEAFTALE

Uanset om du vælger at købe en ny eller brugt bil, så tilbyder vi en serviceaftale, der matcher dit behov. Behovet kan variere alt efter bilens alder, mærke og model.

Til nyere biler tilbyder vi en Tryghedsaftale elle Basisaftale, disse gælder på alle mærker vi forhandler, således vi kan garantere et autoriseret service. Aftalen kan tegnes på biler op til 5 år*. Prisen på en Tryghedsaftale starter fra 299 kr./mdr. Basisaftalen starter fra 127 kr./mdr.

Til brugte biler, der er +4 år, tilbyder vi en Budget Serviceaftale. Denne aftale kan tegnes på alle biler uanset mærke, model og alder. Priserne starter fra 120 kr./mdr.

Du kan læse meget mere om vores Serviceaftaler her eller få en guide til valg af Serviceaftaler her.

*KIA op til 7 år.

LÆS MERE OM SERVICEAFTALER