Bliv klogere på diesel biler

Dieselmotoren blev opfundet i Tyskland allerede i 1897, og er opkaldt efter dens opfinder Rudolf Diesel. Sammenlignet med datidens fremherskende kraftmaskine, dampmaskinen, havde dieselmotoren en betydelig bedre virkningsgrad og var billigere i både anskaffelse og drift.

Der er sket meget med udviklingen af dieselmotorer siden da, men det kommer vi tilbage til. Lad os starte med at forklare hvad der kendetegner en dieselmotor: En dieselmotor er en varmekraftmaskine, en maskine der kan hente mekanisk energi ud af en temperaturforskel eller en trykforskel. Det betyder, at når der indsprøjtes dieselolie i den komprimeret luftmængde, selvantænder det på grund af den forhøjede temperatur. Det er den primære forskel mellem en diesel- og en benzinbil, hvor benzin antændes ved hjælp af tændrør og diesel ved hjælp af kompression. En dieselmotor bruger derfor ikke tændrør.

Grundet at forbrændingen foregår ved så høje temperaturer, og derved medfører en højere effekt, er motoren mere økonomisk. Fordelen ved en dieselmotor er derfor iøjnefaldende.  Når det kommer til anskaffelse, er en dieselbil dog oftest lidt dyrere. Grunden til dette er, at motoren arbejder ved meget højere tryk, hvilket stiller store krav til motorens udførelse og materialets kvalitet. Dette afspejler sig i sidste ende i bilens pris.

Dieselmotorer har dog stadig været populære, grundet et lavere brændstof forbrug og en billigere pris pr. liter brændstof. Dog har selv samme motor haft et lidt blakket ry, når det kommer til forurening. Dette grundet at de har været kendte for at udlede flere skadelige partikler, end eksempelvis en benzinmotor. Udviklingen har, som sagt, ikke stået stille og flere fabrikanter tager dieselmotorer til nye højder hvad angår begrænsningen af de skadelige partikler.

SE BRUGTE DIESEL BILER SE NYE DIESEL BILER

Fordelene ved diesel biler!

Dieselmotorer er som ofte meget stærke og driftssikre, og der er også andre fordele som fx:

  • De er billigere i brændstof
  • De kører langt på literen
  • De har et højt drejningspunkt ved lave omdrejninger

En dieselbil er en klar fordel hvis du kører længere ture. Ikke sagt at du ikke kan køre korte ture i en dieselbil, for det kan du. Men en dieselmotor er primært en fordel hvis du kører langt og fx pendler hver dag. Dette gør også at dieselbiler altid vil være attraktive og også vil bevare deres værdi rent økonomisk.

Book en bil ekspert

Med VestergaardYOU, kan du booke en af vores eksperter hos os eller hjemme hos dig selv.

diesel biler

Moderne diesel biler og miljøet

De seneste år er der sket meget på udviklingen af dieselmotorer, og er i dag en af de reneste drivlinjer. Dieselbiler bidrager i høj grad med at overholde de grænseværdier der er, for udledning af drivhusgasser. Med både bedre katalysatorer, bedre partikelfiltre og senest AdBlue, som alle har til opgave at filtrere og forbrænde så effektivt, at udslip af skadelige partikler er tæt på ingenting. Det gør at dieselbilen ikke længere er det dårligste valg, når det kommer til at vælge en miljørigtig bil, især når du kører lange ture. Til sammenligning med benzinmotoren, forbrænder dieselmotoren mere effektivt og udleder hele 15% mindre CO2.

De dieselmotorer der findes i dag, belaster altså ikke vores klima i sammen grad som tidligere – de derimod forbedrer klimaregnskabet.

Godt at vide...

Partikelfilteret i diesel biler

Partikelfilteret på dieselbilerne er, som navnet beskriver, et filter der opsamler partikler. Det er bygget sådan, at udstødningsgasserne tvinges igennem en kanalvæg, hvor partiklerne opsamles. Dette er specielt, ved de lave driftstemperaturer, hvor partiklerne ikke kan antændes. Her bliver de uforbrændte partikler altså opsamlet og når udstødningstemperaturen er høj, læs over 600° C, vil partiklerne blive forbrændt i filteret, dette kaldes regenerering. Filtersystem er opbygget på silicium carbid (SiC), et meget modstandsdygtigt materiale der kan klare temperaturer op i mod 1000°C.

Diesel biler med AdBlue

AdBlue er en væske der sprøjtes ind i udstødningen ved kørsel. Det er med til at nedbryde kvælstofilte i udstødning (også kaldet NOx), og det hjælper bilens partikelfilter med at opfange 99,9% af alle de sundhedsskadelige partikler.

Fakta

  • Det på-fyldes på en separat tank
  • På de fleste tankstationer kan det tankes på en stander, men det kan også købes i dunke
  • En lampe i bilens instrumentbræt/display vises når det er tid til at tanke AdBlue. På nogle modeller kan du også gå ind og se hvor langt du kan køre, før det skal tankes på.

Korte køreture med diesel bil

En dieselbil kan selvfølgelig sagtens køre korte ture. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at motoren yder bedst på de lange ture. Her får motoren lov til at blive rigtig varm og forbrændingen af brændstof er optimal. Kører man derimod kun korte ture, læs inden motoren får den optimale driftstemperatur, risikerer man at motor, partikelfiler og andre dele soder til. Hvilket kan føre til at bilen kører ujævnt og har et øget brændstofforbrug. Derfor, anbefales det at køre nogle lange ture og køre sin dieselbil i de høje omdrejninger, et par gange om måneden. At køre med høje omdrejninger, gør ikke meget for brændstoføkonomien, men betyder meget for motoren.

Vælg en diesel bil...

… når du som udgangspunkt kører langt og stabilt hver dag. Med det mener vi, at du har en kørselsstil hvor du vil køre bilen varm, således motoren når at blive gennemvarm. En tommelfingerregel kan være at du min. Kører 30 km pr. køretur om dagen.

Klar til en ny bil? Få en gratis bilvurdering af din gamle.

Skal din bil indgå i en eventuelt handel? Start med at få en pris på din brugte bil. Det er selvfølgelig helt uforpligtende. 

Bilen er allerede ved at blive vurderet eller kunne ikke findes.
Der skal uploades mindst et billede

Tak, vi har nu modtaget din bil til vurdering og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Tilbage til siden

Det syntes vores kunder