Kender du forskellen på en elbil og en hybridbil?

El- og hybridbiler hos Autohuset Vestergaard

Hos Autohuset Vestergaard har vi en stor variation af bilmærker, og et endnu større modelprogram, du som kunde kan vælge fra, når du skal købe eller privatlease din nye bil. Vi ser allerede nu en stor fremgang i salget af el -og hybridbiler, og vi tror på at fremtiden kun bliver mere elektrisk. Ønsker du at holde dig opdateret omkring nyheder og facts på netop dette område, kan du med fordel læse med her – fordi hvad er de særlige kendetegn egentlig ved både el -og hybridbiler?

Særlige kendetegn ved elbilen

Det største og absolut mest væsentlige kendetegn ved en elbil er dens elektriske drivlinje, bestående af en elmotor og et højvoltsbatteri, i stedet for den velkendte forbrændingsmotor og brændstoftank. Et højvoltsbatteri er det batteri i elbilen, som lager energien til at drive bilen frem. Det er altså ikke det samme batteri som det normale 12 eller 24 volts batteri, der i alle almindelige brændstofdrevne biler fungerer som startbatteri. Både i Danmark og resten af verden, er betegnelsen for en elbil EV (Electric Vehicle). Dog skal du også være opmærksom på andre forkortelser som eksempelvis BEV (Battery Electric Vehicle) og ZEV (Zero Emission Vehicle). Så, ser du nogle af disse forkortelser i forbindelse med den bil du har kig på, ved du at du har med en elbil at gøre.

Udenpå ligner de fleste elbiler enhver anden traditionel bil. Der er selvfølgelig nogle biler, der efterhånden kan genkendes alene på navnet – det kunne eksempelvis være en Tesla. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du kigge efter et særligt logo, der fortæller dig at det er en elbil. Logoet vil som ofte indeholde teksten; Zero Emission, Electric, DriveE eller bogstavet e eller E -  et eksempel kunne være Nissans e-NV200 Evalia.

Ud over logoet, er der nogle mere fysiske kendetegn ved elbilen du ikke kan overse. Når du sætter nøglen i en elbil og drejer, vil du opleve at der næsten ingen motorstøj er. Faktisk er der nogle modeller der er decideret lydløse. Der er ingen udstødning og så er der et stik til opladning, der som ofte sidder bag ved det traditionelle tankdæksel. Til sidst, vil du i dit instrumentbræt finde en måler, der viser hvor meget strøm der er på dit højvoltsbatteri.

Strækningen du kan køre i din elbil mellem opladninger, afhænger af størrelsen på batteriet i bilen.

Særlige kendetegn ved Hybridbilen

Det væsentligste at vide om en hybridbil er, at det er en bil, med mindst to forskellige typer drivlinjer og fremdriftsmidler. Et eksempel kunne være el og benzin/diesel eller el og brint. Det kan være lidt svært at gennemskue hvad der er en hybridbil og hvad der ikke er, fordi selve hybridbetegnelsen anvendes på flere forskellige bilkoncepter.

PHEV (plug-in hybridbilen)
PHEV er en forkortelse af Plug-in Hybrid Electric Vehicle, og det er både den danske og internationale betegnelse for en plug-in hybridbil. Måden denne bil fungerer på er, at den lades op via et ladestik. På den første del af køreturen vil den prioritere at bruge strøm fra batteriet, hvorefter en forbrændingsmotor eller en brændselscelle supplere med energi til resten af din køretur. Skulle der under din tur opstå et behov for mere effekt end batteriet kan levere, vil det samme ske, nemlig at forbrændingsmotoren eller brændselscellen supplerer. En PHEV fungerer derved som en elbil på de kortere og daglige ture du kører, men har ikke på samme måde en rækkeviddebegrænsning som elbilen. Det vil sige, at når dit batteri er næsten tør for strøm, virker bilen stadig som en almindelig hybridbil. Derudover har en PHEV et større højvoltsbatteri.

HEV (almindelig hybridbil)
HEV er en forkortelse af Hybrid Electrical Vehicle, hvilket både er den danske og den internationale betegnelse for en ganske almindelig hybridbil. HEV bilen lades op via dens egen motor eller brændselscelle. Batteriet fungerer herved som en energi buffer, der kan opsamle bremseenergi og derved levere energi tilbage til accelerationen. Som nævnt kommer energiforsyningen til kørsel fra en forbrændingsmotor eller en brændselscelle i en HEV, dog kan den godt køre rent elektrisk uden støj og forurening – men kun på kortere afstande. På disse biler sidder der normalt et mindre højvoltsbatteri, eller et batteri af supercapacitors. Supercapacitors betyder at det er et batteri med meget høj kapacitet og evne til at levere meget og høj strøm.

Selve ordet hybrid indgår faktisk i mange logoer og navne. Dog er der i disse tilfælde blot tale om mini – eller mikrohybrid. Disse to betegnelser dækker for det meste over et forsøg fra producenternes side på at spare brændstof. Det kunne eksempelvis være ved automatisk at stoppe motoren ved standsning.

Ligesom det ses på elbiler, ligner hybridbiler helt traditionelle biler. Her vil logoet også ofte afsløre, at det er en hybridbil du har med at gøre. Har din hybridbil en forbrændingsmotor vil du kunne se en udstødning under bilen, ligeledes vil der være en brændstoftank og et højvoltsbatteri et sted på bilen.

KONTAKT OS

Vi forhandler følgende elbiler og hybridbiler:

Renault Zoe 

KIA Niro

Nissan Leaf

Nissan e-NV200 Evalia